logo-image

Självstudieguider, instruktionsvideos, hur-gör-man

IT-Novisen

 



 

Snyggt självstudiematerial för nybörjare från KlickIT 

Här finns gratis kurshäften för Windows 7, även i lättläst version, samt för Windows XP: Grundutbildningar om 1)  Internet och 2) Om datorer

 

_____________





_____________



EnterInternet - För dig som är ny på Internet 



Det här är en webbplats som jag verkligen rekommenderar för alla som vill komma igång med Internet och som måste göra det på egen hand genom självstudier. Låt de här åtta studenterna vid Linnéuniversitetet, som gjort webbplatsen EnterInternet guida dig! Du kommer att känna dig trygg och lära dig mycket i en inspirerande miljö.

De behandlar precis de uppgifter som vi alla använder vid datorn dagligen - epost, webbläsare för surfning, Skype för videosamtal, Facebook, blogg, video på YouTube, betala räkningar på internetbanken, TV och radio på internet, bokning av biljetter och mycket mer. Klicka bara på fliken Ämnen A-Ö så kommer du att sitta länge och lära dig massor som du har glädje av på Internet. Läs mer om webbplatsen och upptäck EnterInternet!

___________________________

Knappar till Internet - Kan det bli enklare? 



Väldigt enkelt kan du skapa en webbplats för t ex gamla mormor, så att hon bara behöver logga in med ett lösenord och sedan kan klicka på stora färgglada knappar för att komma ut på Internet till sina favoritställen. Läs mer om gratistjänsten Internet Buttons hos Surftips - Seniorer!

Du kan testa min sida som jag gjorde på fem minuter. Webbadressen dit är http://internetbuttons.org/nyfiken och lösenordet är internet_snabbt


Pointerware SoftShell - Interaktiv "front" till Windows för seniorer 

SoftShell - Stora knappar till epost, fotovisning, internet och spel. Texterna kan översättas till svenska. Engångskostnad: 149 USD inkl 1 år support och uppgradering. Läs mer!


Lär dig IT med utmärkta gratistjänsten PIM på nätet! 

PIM och Multimediabyrån har avvecklats
I juli 2013 tog generaldirektör Anna Ekström ett beslut om att avveckla utbildningen Praktisk it- och mediekompetens, PIM, och pilotprojektet PIMlab. Skolverket fortsätter naturligtvis att utveckla nytt material som stödjer lärares och skolledares arbete med it i skolan.

 

PIM från Skolverket Det har blivit höst och gråväder och många planerar vad de ska göra under vinterhalvåret. Många IT-intresserade inser att det hela tiden kommer nytt som kan göra det enklare och roligare att använda datorn.

Men hur hittar jag svenskt självstudiematerial på nätet, som innebär att jag kan ägna mig åt att testa och lära, när jag har tid och lust?

Känn dig välkommen till PIM och se PIMs introduktionsvideo! PIM är en förkortning av Fördjupa din praktiska IT och mediekompetens. PIM innehåller massor och åter massor med avsnitt för IT-novisen om hur man använder datorn, men också för den som vill gå vidare och lära sig om foto, bildbehandling, video- och ljudinspelning och mycket annat. Här finns ett mycket stort antal instruktionsvideos, där man kan höra och se hur man gör, vilket underlättar speciellt om man sitter ensam hemma och vill lära sig nytt. Visa enbart filmerna! (detta är en länk under innehållsförteckningen i de flesta avsnitten - här kan du se instruktionsvideor till avsnittet.)

Smakprov på innehållet

• Avdelning Att söka på internet (med 5 videofilmer)

• Grundläggande om Windows - bl a fönsterhantering, filer och mappar, 5 videofilmer

• Skriva på datorn med MS Word, men också bl a att skriva med gratisprogrammet Writer hos OpenOffice (9 videofilmer)

• Foto och bildhantering - Instruktionsfilmer (20 stycken) hur man använder gratisprogrammet PhotoFiltre

• Ljudinspelningar med gratisprogrammet Audacity ( 8 instruktionsvideor)

• Videofilmning med digitalkamera (4 instruktionsvideor) med videoredigering i MovieMaker eller iMovie (för Mac)

• Presentationer med Microsofts PowerPoint, PhotoStory samt OpenOffice Impress (17 instruktionsvideor)

PIM har utvecklats för att lärare ska kunna använda IT i skolan och underlätta lärandet för eleverna. Men PIM ligger öppet tillgänglig på Internet för oss alla och jag tycker definitivt att du ska titta in och undersöka om du kan hitta guldkorn här. Det har jag gjort och många med mig!

Det har gått knappt ett år sedan jag senast presenterade PIM i Surftips - Seniorer. Läs gärna vad jag tyckte var utmärkt i tidigare versioner!

PIM - Bli IT-kunnig!

PIM - Skapa foton med suverän guidning

Tips för dig som vill lära dig IT

Gratis självstudiematerial för alla IT-hungriga - PIM!

Missa inte Nya PIM! - Nu ännu bättre gratisutbildning på webben

_________________________

Nu börjar Chromebook säljas i Sverige


Google Chromebook kan också vara ett utmärkt billig bärbar dator för nya IT-användare som vill surfa på Internet men inte vill lära sig om filer och mappar och säkerhetsprogram. Det enda man behöver lära sig är hur webbläsaren Chrome fungerar för surfning. Läs mer om Google Chromebook   Nu i Sverige

Chromebook: Användartips hos Meaki

_________________________

 

Vill du komma igång med Internet? - Självstudier på webben 

Surftips - Seniorer: Vill du komma igång med Internet? Självstudietips! Många seniorer som vill lära sig använda datorn och internet. Det är mycket man går miste om, när man inte kan läsa vidare på www som det tipsas om överallt. Nu finns det mycket utbildningsmaterial på webben som är gratis. Här hittar du några platser att starta med.


_________________________

 

Internet från Grunden - Självstudier på webben 

PC för Alla: Allt om Windows 7 Sammanställning av Windowsartiklar i PC för Alla allt efter som de publiceras

Dator och Internetkunskap: Grundläggande om IT

PC för Alla: Tips & skolor – Smarta datorknep - steg för steg

Lunds universitetsbibliotek: IK-grund Entimmes utbildning om • Sökmetoder och sökteknik • Informationsresurser och materialtyper • Källor och kritik

Östgötabiblioteken: Internet från grunden. Biblioteken i Östergötland genomförde 2009 en e-kampanj med utbildningsmaterial på webben, övningar och länktips. Här finns bra tips för dig som är IT-novis och vill komma igång.

IT-hjälp hos biblioteken: Nytta & nöje på nätet - Röster från biblioteken i Östergötland (video)

___________________________


Lär dig Windows 7 och nya Windows 8

PCONLINE: Så uppgraderar du till Windows 8

PCONLINE: Få tillbaka startmenyn i Windows 8

PCONLINE: Innan du sågar Windows 8 - testa med en pekskärm

PC för Alla: Så kommer du igång med Windows 8 - Skola i 6 delar

    •    Windows 8-skolan - del 1 Kom igång  
    •    Windows 8-skolan - del 2 Jobba effektivt  
    •    Windows 8-skolan - del 3 Så fungerar apparna 
    •    Windows 8-skolan - del 4 Så ger du Windows 8 din egen personliga stil

 

PC för Alla Videoutbildningar: Om du föredrar att lära dig genom videoinstruktioner där man samtidigt ser hur funktioner används, kan du titta på PC för Allas videoserie i 8 delar. Du hittar hela skolan i högerspalten i YouTube-fönstret.  

PC för Alla: Här är tipsen som gör Windows 8 säkrare 

 

PC för Alla: Operativsystemen Windows XP, Vista och Windows 7

 

PC för Alla: Åtta guider: Så tar du kontroll över Windows 7. – Windows 7 bjuder på en hel del finesser, men det är inte alltid självklart hur du kommer åt dem. De här åtta guiderna hjälper dig på traven.

Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet: 4 gratis sätt att få Windows att starta snabbare

PC för Alla: Webbläsare, Facebookgrupper, kontaktlista i epostprogram

TkJ: Nybörjarguide: Så byter du till Google Chrome! TkJs handledning om byte till snabbaste webbläsaren – Google Chrome

GM SeniorNet: Instruktionsvideo om Utforskaren i Windows 7

Följ sedan upp med bibliotekens senare utbildningar på webben om Sociala medier. Allt är gratis och du kan arbeta i din egen takt. (via Surf och IT-tips)

WebbIT: Videoguide om QR-koder Vad är QR-koder? Kort information, hur kan man göra egna QR-koder och vad kan man använda dessa till.

PC för Alla: Så stänger du av irriterande tangenter

PC för Alla: Smarta tips när bild och ljud krånglar i Windows 7

TkJ blogg: Översätt webbsidor med ett enkelt klick

 

PC för Alla: Enklare musmanöver med aktivt klicklås - så här gör du!


_________________________


Karin Adelsköld har trevlig Webbskola i höstens Go'Kväll på tisdagarna! 

Undrar du vad sociala medier egentligen är? Om du tittar på Go'Kväll i SvT 1 kl 18.15 på tisdagkvällar framöver kommer du att möta Karin Adelsköld, som berättar och visar vilken användning du kan ha av sociala medier – som Facebook och Twitter. Hon visar också mer allmänt vilken glädje vi kan ha av nätet.

Läs mer hos Surftips - Seniorer: Lär dig mer om IT och webben i höstens Go'Kvällprogram!

Go'Kväll tipsar 18 oktober om IT-teknik för äldre

Mer färg i köket och teknik med hög mysfaktor
Cupcakejärn, induktionshäll, smarta fläktar, spisar med inbyggd kokbok, bakmaskin, pastamaskin, hushållsapparater i färg, skål med inbyggd våg och mycket mer.

_________________________


Lär dig om webben - 9 radioprogram om 5 minuter i P4 Extra under hösten 2010 - Serien fortsätter under våren och hösten 2011 

Karin Adelsköld

Karin Adelsköld och Lotta Bromé för ett rappt och trevligt samtal om datorer och deras skötsel i P4 EXTRA under sex tisdagar från och med den 28 september 2010. Programmen vänder sig speciellt till alla som ännu inte känner sig helt hemma i datorvärlden. Lyssna och bli inspirerad!

Bildkälla: Sveriges Radio

Webbskolans nio delar:

Del 1: Lösenord - Surfa säkert - så väljer du rätt lösenord på nätet - Vad ska man tänka på när man skaffar ett lösenord? Hur ofta ska man byta och hur ska man komma ihåg dem? Klicka på knappen "Karins webbskola del 1" och lyssna!

Del 2: Höststäda datorn - Hur städar du datorn, gör den snabb och hottar upp den inför hösten?

Del 3: När gjorde du en backup på din dator senast? Har du koll på vad som händer med dina filer, foton, texter och sparat arbete på datorn om den kraschar eller om du blir av med den?

Del 4: Gå på banken på nätet - hur säkert är det? Bank-Id – Så sätter du upp ett och får det att fungera

Del 5: Surfa säkert utan sladd - mobila och trådösa nätverk Vill du kunna koppla upp dig varsomhelst ifrån? Kanske jobba på café eller surfa i sommarstugan? Då kan du välja mellan att koppla upp dig via ett trådlöst nätverk eller, det som blivit allt vanligare den senaste tiden, med hjälp av ett mobilt bredband.

Del 6: Sociala medier - ett smörgåsbord på webben  - Sociala medier är ett samlingsnamn för allt på nätet som är interaktivt. Och i dag är i princip allt på nätet just öppet för interaktion. Internet är ett socialt medium. Men vanligtvis tänker man på plattformar som Facebook, LinkedIn, Youtube, Twitter, Wikipedia, Ning och bloggar. På de olika forumen för sociala medier kan man dela tankar, bilder, länkar och mingla med nya och gamla vänner på nätet.

Del 7: Musik på nätet - så blir din dator en jukebox - Via nätet kan du köpa, hyra eller bara lyssna på musik utan att tanka hem den till din dator på en mängd olika sätt. Vilket som passar dig beror på om du vill skapa egna bibliotek på datorn eller bara ha dina favoritlåtar tillgängliga i spellistor online. I lilla webbskolan med Karin Adelsköld del 7 så lär du dig skillnaden mellan de olika möjligheter som finns för att göra om din dator till din egen personliga jukebox.

Del 8: Slipp stressen - handla julklapparna på nätet - Har du tröttnat på att springa dig svettig och stressa runt i de stora galleriorna i december för att hinna med alla julklappar. I lilla webbskolan med Karin Adelsköld och Lotta Bromé får du smarta tips på vilka sajter du kan använda, när du bör slå till och vad som kan vara smart att tänka på.

Del 9: Snålmånad - så säljer du dina oönskade prylar på nätet Bank-Id – Nu sparar vi på småpengarna efter julhandeln. Januari månad brukar betyda tomt i plånboken för många och då kan det löna sig att sälja av lite prylar. Du kanske har julklappar som inte passar eller andra grejer du vill bli av med. Kanske köpt nya möbler...då kan du sälja dem på nätet. Klicka på knappen "Det går fort, det är billigt och ibland gratis"!

 


....................



 

Vem ser dina bilder på Facebook? Säkerhetsinställningarna i Facebook är i ständig förändring och om du inte är med och ställer in dem rätt så gör Facebook det åt dig. Karin Adelsköld är tillbaka i P4 Extras webbskola och guidar dig i säkrare surfande på nätet.

Kärlek på nätet i lilla webbskolan – Facebookflirta, twitterdejta eller bloggragga, du behöver naturligtvis inte vara på nätdejingsajter för att dejta. Internet är fullt av kärlek och potentiella partners! Här är Karin Adelskölds bästa tips.

Barnsäkra din dator! – Vad händer om barnet söker på stora meloner? – Det finns många sätt för att "barnsäkra" din dator och Internet. I lilla webbskolan med Karin Adelsköld så ger vi tips till föräldrar med både små och stora barn.

Så söker du effektivt på nätet– Ju mer som finns på nätet, desto bättre måste vi bli på att söka efter det. Det är inte svårt att söka i sig, men att hitta det man letar efter är inte alltid så lätt.

Lottas webbskola om bloggar – Bloggen är inte död, den är hetare än nånsin. En blogg idag kan se ut hur som helst! Det kan vara en hemsida, en dagbok eller bara ett sätt att marknadsföra sig. Vår webbexpert Karin Adelsköld berättar om fördelarna, enkelheten och de olika bloggverktygen som en blogg har.

Bli fildelare utan att åka dit! – Nej, det handlar inte om något olagligt utan helt enkelt hur man delar tunga filer med varandra. I lilla webbskolan med Karin Adelsköld får du bra tips och länkar på hur man gör.

Semesterbilder – En semesterbild är ett minne vi vill ha kvar. När du knäppte den där bilden var ju tanken att kunna återskapa det speciella ögonblicket. I Lilla Webbskolan med Karin Adelsköld och Lotta Bromé ger vi dig tips på hur du kan förvara, spara och skriva ut dina semesterminnen.

Surfa säkert på sommarsemestern – Kontantkort på utlandssemestern, dongel eller måste man stänga av datorn och mobilen och helt skippa surfandet? Webbfröken Karin Adelsköld vet exakt vad du ska tänka på om man vill resa i sommar men ändå koppla upp dig.

Koppla upp och koppla av - Så funkar Internet på semestern Det går att ta ledigt på Internet på semestern utan att vara offline. Så här gör du för att vara uppkopplad och avkopplad.

 


....................



 

Karins Appskola

"Bli din egen Skalman med mat- och sovklockan-appen" En mobilapplikation – ofta kallad app – är ett litet program som du enkelt kan ladda ner till din mobiltelefon. Det går att göra på de flesta smartphones, alltså pekskärmsmobiler som du kan surfa med. Fråga inte vad du kan göra för din mobiltelefon utan vad din mobiltelefon kan göra för dig. Det finns appar för allt! Karin Adelsköld - P4 Extras webbfröken – tipsar om appar som "mat och sov-klockan", "situps och pushups" och "runkeeper".

Stor guide - bästa apparna för att lyckas i köket Ladda hem en kokbok till mobilen eller kasta tärning i din smarta telefon för att få inspiration till nya rätter i köket. I veckans appskola med Karin Adelsköld har vi listat alla appar du behöver för att imponera på vännerna, sambon och familjen.

Vintersäkra nallen i lilla appskolan Vintersäkra din mobil. Gör den till en ficklampa, en öppen spis, använd den för att hålla koll på snön eller på tågen och ta med den och visa jaktlaget.P4 Extras appfröken Karin Adelsköld har koll på vilka appar du behöver ladda hem till din smarta telefon.

Smartaste barnapparna för föräldrar Det finns en mängd bra appar för föräldrar och blivande föräldrar. Här är Karins favoriter.Men först ett säkerhetstips. Får dina barn använda appar på din telefon? Se till att ha rätt inställningar! Kanske har du hört om barnet som installerade Smurfappen och fick en mobilräkning på över 50.000...

_________________________

 

IT-support direkt

Den här videon berättar om telefontjänsten IT-support direkt som hjälper 65-plussare och personer med funktionsnedsättning, när tekniken krånglar. Tel: 0771 14 15 00.



_________________________

 

InternetWorld om svenskarnas Internetvanor:

IIS.se: Svenskarna och Internet 2011
Ny rapport om svenskarnas internetanvändning, som kan laddas ner gratis

106 minuter internet per dag
Då når du kunden online

IIS.se: Svenskarna och Internet 2010 – Ladda ner pdf-rapporten

.SE: Äldre svenskar och Internet 2010 – Ladda ner rapporten

Surftips - Seniorer: Knappar till Internet - Kan det bli enklare att komma ut på nätet?

_________________________

 

Surf och IT-tips 

Bo Jonsson Följ bloggen Surf och IT-tips och du får många tips för ditt surfande och mobilanvändning. Det är Bo Jonsson, ordförande i SeniorNet Nyköping, som nästan dagligen skriver om nyheter men också om IT-användning som det kan vara bra att känna till.

Surf och IT-tips: E-bok







_________________________

 

PC för Alla: Här är läsarnas 10 vanligaste it-frågor Mejl, skrivare och router är tre saker som datoranvändarna oftast har problem med.

Fri telefonsupport till PC för Alla-prenumeranter. Kraftig sänkning av prenumerationspriset för medlemmar i
SeniorNet Sweden.



PC för Allas Jubileumsnummer med 200 sidor steg för steg-guider

Låt tidningen ligga vid sidan om datorn! 


_________________________

 



Nyttiga tips! 

Du hittar dryga hundratalet länkar till tips om utbildning, program och hårdvara publicerade i bloggen Surftips - Seniorer under åren 2006 - 2011


_________________________

 

fraktal.jpg

Surfguider för Seniorer  (2004)

    •    Pedagogiska guider till vanliga datorprogram
    •    Pedagogiska guider till Internet och Officeprogram
    •    Pedagogiska guider till Bildbehandling och Hemsidestillverkning


_________________________

 

 



Nyttigt för IT-noviser i Seniornett Norges tidningar! 

Seniornett Avis

Norska SeniorNett har gett ut en tidning från våren 2010 och en från höstens SeniorSurf 2010 med lärorika artiklar för nybörjare:

Fra kamera til PC og fotobok, Verdens største bibliotek, Informasjon om deg på internett, Ny facebookbruker, Reisebyrå, Lesebrett, Klubb nr 100, Seniornett Støren
Opplæring for nybegynnere, Kan jeg bruke min gamle datamaskin, Ungdom og Facebook, Kjøp av PC, Gode råd for ny mobil

Artiklarna är publicerade som .pdf-filer, är trevligt skrivna och rikligt illustrerade!

__________________________



Följ med IT-utvecklingen under 2012! 

 

 

Klicka på bilden, så kommer du till de dagsfärska nyheterna hos Scoop.it - IT och Äldre. Hitta och läs artiklar som intresserar dig. Stäng sedan fliken/fönstret och du är tillbaka där du började.

___________________________



Gratis webbutbildning om IT hos Grovo (på engelska)  

Surftips - Seniorer: Gratis webbutbildning om IT hos Grovo

___________________________

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)